Architecten
- Ramakers Nic; architect te Sittard, vader van Noël Ramakers, die eveneens kerkarchitect was.
- Salemans, Bart ; B.H.H.L. Salemans werd in 1921 te Heerlen geboren. Hij volgde de TH Delft. In 1952 associeerde hij zich met Anton Swinkels. Bart Salemans overleed in 1981.
Bron: Dr A. Jacobs en Drs. A.A. Wiekart – Kerken na 1940. Inventarisatie en waardenstelling kerkelijke bouwkunst na 1940 –Roermond – Stichting Monumentenhuis Limburg, 2003. - Swinkels, Anton: A.H.J. Swinkels werd in 1900 te Helmond geboren. Met goed gevolg doorliep hij de Technische Hogeschool te Delft. Hij vestigde zich na zijn studie in Maastricht waar hij in 1928 een bureau stichtte, waarin het bureau van architect H. de Ronde opgenomen werd.
Na de tweede wereldoorlog was Swinkels de eerste die betrokken was bij de wederopbouw van verwoeste kerken. Hij zette zich in voor de oprichting van de WGA, waarmee de kerkenbouw in Limburg haar eigen positie behield. In1952 associeerde hij zich met Ben Salemans. Hun beider bureau ontwierp een hele reeks kerken, waarbij het vooral Salemans was, zo kan mijn uit de archivalia afleiden, die het uitvoerende werk deed. Hoe groot Swinkels’ betrokkenheid was bij de kerkontwerpen, is niet bekend.
Swinkels overleed op 27 november 1971.
Bron: Dr A. Jacobs en Drs. A.A. Wiekart – Kerken na 1940. Inventarisatie en waardenstelling kerkelijke bouwkunst na 1940 –Roermond – Stichting Monumentenhuis Limburg, 2003.
Kunstenaars
- Bemelmans;
- Nicolas, Joep; een van de belangrijkste Limburgse glazeniers van de 20e eeuw. Hij stamde uit een geslacht van glazeniers.
Joep Nicolas (1897 – 1972)
Op 6 oktober 1897 wordt Joep Nicolas geboren te Roermond. Zijn geboortehuis staat aan de Lindanusstraat 12. Ter gelegenheid van het 100ste geboortejaar is er in 1997 een gedenksteen onthuld aan de gevel van het pand. Als hij in 1922 besluit om schilder en glazenier te worden, zet hij hiermee een familietraditie voort. In 1855 stichtte zijn opa Frans Nicolas een glasatelier in Roermond en speelde hiermee een vooraanstaande rol in de opleving van de glasschilderkunst in de tweede helft van de 19e eeuw. In het glasatelier van Joep Nicolas in Roermond aan de Wilhelminasingel 67 is nu Galerie Mariska Dirkx gevestigd. Bij zijn vertrek naar Amerika heeft Joep Nicolas het familiebedrijf verkocht aan de atelierchef Max Weiss.
Eén van zijn eerste opdrachten in 1922-1923 zijn de wandschildering in de crypte, een opaline-versiering voor het altaar en twee gebrandschilderde glas-in-loodramen van de H. Catharina en de H. Henricus in de Dionysiuskerk te Asselt.
Joep Nicolas en Roermond
In Roermond heeft hij in 1953 drie koorramen gemaakt voor de Kathedraal van St. Christoffel, waarin zich ook nog ramen van zijn grootvader bevinden. Joep brengt in de ramen voorstellingen aan van Maria en Michaël met de Draak, de Doop van Christus, Christus in de Wijn-gaard en de Drieëenheid. Voor het Roermondse stadhuis maakt hij in 1964 ramen voor het monumentale trappenhuis en voor de huidige raadszaal, waarin allegorische voorstellingen over het leven in en rond zijn geboorteplaats zijn verwerkt. Voor de kapel van het voormalig Grootseminarie aan de Swalmerstraat 52 heeft hij rond 1938 drie gebrandschilderde ramen ontworpen. De trappenhal van het St. Laurentiusziekenhuis heeft vijf ramen van Joep Nicolas: twee tekstramen uit 1954 en drie uit 1964 met voorstellingen van de Verrezen Christus, het Dagelijks Leven en het Leven van Christus.
Bij de restauratie van de basiliek te St. Odiliënberg geeft de architect Alphons Boosten in 1954 Joep Nicolas de opdracht een aantal gebrandschilderde ramen te maken. Op het kerkhof naast de kerk vinden Joep Nicolas in 1972 en later zijn vrouw Suzanne hun laatste rustplaats: een duidelijk teken dat deze kerk een bijzondere betekenis voor hen had.
L1 Videoreportage over de Roermondse glazenier en kunstschilder Joep Nicolas – 10 juni 2014
In het Cuypershuis in Roermond heeft prinses Beatrix op 10 juni 2014 een tentoonstelling over het leven en werk van de Roermondse glazenier Joep Nicolas geopend. Nicolas was een van de invloedrijkste glazeniers van de vorige eeuw. Zijn glas-in-lood ramen zijn overal in Nederland in kerken te zien. Van de Christoffel kathedraal in Roermond tot de Oude Kerk in Delft, zo ook in de Kapel van het Franse Klooster in Sittard. Nicolas overleed in 1972, twee maanden nadat prinses Beatrix zijn laatste ramen had onthuld in Delft. Zie onderstaande videoreportage van L1 over de Roermondse glazenier en kunstschilder Joep Nicolas.