Orgelmaker A. Nijsse en zoon

De geschiedenis van orgelmakerij Nijsse en zoon in het kleine dorp Oud-Sabbinge begon officieel in 1938 toen oprichter Adriaan Nijsse zich liet inschrijven bij de Kamer van Koophandel in Goes.

Adriaan was handig in het repareren van harmoniums. Toen het kerkorgel van de Gereformeerde Gemeente in Wolphaartsdijk mankementen vertoonde kon hij daar uitkomst bieden. Dat was mede de aanzet tot de orgelmakerij. In de beginjaren was nog volop voelbaar dat de Nederlandse samenleving verzuild was tot op het bot. Zo zag Adriaan een klus aan een orgel in een rooms-katholieke kerk voorbij gaan, omdat hij protestants was, namelijk lid van de Gereformeerde Gemeente en later van de Nederlandse Hervormde Kerk.

René Nijsse (uit een artikel van Willem Staat, PZC 2013)

De orgelmakerij wordt tegenwoordig gerund door zoon René, evenals zijn vader vlot van de tongriem gesneden.

Hij kan als een vakman worden beschouwd, want je mag niet zomaar het nieuwe orgel bouwen voor de kerk in Kampen waar de befaamde organist KlaasJan Mulder speelde.

De laatste jaren blijft het werk beperkt tot restauratie en onderhoud. Had de firma in 1980 35 orgels in onderhoud, nu zijn dat er 450. René is zelf gepokt en gemazeld in de orgelbouw en de kerkmuziek. Hij is organist bij de Maranathakerk in Goes, de Geerteskerk in Kloetinge en de Nicolauskerk in Wolphaartsdijk. Na orgelles te hebben gekregen van oom Bert, een broer dus van vader Adriaan, volgde hij nog twaalf jaar onderricht bij de befaamde Kees van Eersel. Zo’n muzikaal fundament komt natuurlijk uitstekend van pas bij het vak van orgelmaker. Een goed muzikaal gehoor is daarbij de facto onmisbaar.

De enige resterende orgelmakerij in de provincie Zeeland

Voorheen hebben meer Zeeuwse bedrijven orgels gebouwd. De laatste decennia is de firma Nijsse de enige resterende orgelmakerij in de provincie Zeeland. Het is te hopen dat dit specifieke vakgebied lang voor Zeeland behouden mag blijven.

Klik op deze link om naar de website te gaan van Orgelmaker A. Nijsse en zoon, of ga naar: www.renenijsse.nl